Wednesday, October 12, 2011

We'll be missing u ~~

Esok... (13 okt 2011) abg a.k.a my beloved hubby akan berangkat terbang nek kapal terbang utk melaksanakan tugasnye.. huhuhu (tgh mood sedih ni)


abang akan ke offshore selama lebih kurang seminggu lebih... sedih tu xyah nak cakap la... ngape sedih? haaa..sebab ni lah!






1. Dah lama sangat abang x kena outstation... so, diri ni macam dah x biasa... xleh terima... (emo la pulak kan)



2. Abang cakap laut bergelora... sebab biasanya diaorg akan travel dr darat ke pelantar naik kapal... and from kapal tu , utk naik ke pelantar mereka perlu lompat... so, kalau laut bergelora... itu sangat2 lah merbahaya... uwaaaa...saya risau.... :(



3.Kalau dier setakat g offshore then balik hotel, then g offshore balik n balik hotel balik xpe... ni pergi offshore n tidur kat pelantar terus... uwaaaa... it means..abang xleh bawak phone... and he cannot contact me at all.... (pernah masa dulu sblm assyura ada.. abang pernah g offshore 3 minggu n x dapat contact langsung..... dapat call pun guna public phone atas pelantar tu, yg kena beratur utk guna n limited 10minutes per person only.... huhuhu macam nak giler rasanye...sampai demam2) kali ni xtaula camne pulak... :(



4. Assyura x biasa pisah lama dengan ayah dier... sblm ni ada juga, tp dier still kecik lagi...so tak tau nak rasa rindu... kali ni mesti dia asyik tanya je nanti... takut demam je... and confirm, bila assyura tanya mana ayah...mama plak yg lebih2 ter 'emo' kang! huhuhuhu :'(






abaaaaaaaaaaaaaangggg.....


kalau x pegi bole tak??.... pehleaseee... (T_T)



luv,

mamaeja

Monday, October 10, 2011

WELCOME!! (^_^) Zihni & Nana ~~ Haniff & Zafitrah

SELAMAT PENGANTIN BARU


buat adik-adik ipar & adik-adik ipar duai tersayang :) (yela... mak mertua terima dua menantu sekaligus.. haPPY!!)

apa2pun kami sekeluarga (Along + Kak Long + Assyura ) doakan moga kalian :


1.kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

2. cepat2 dapat baby yang comel2 (nenek ida dah x sabar tu.. hihihi)

3. Banyak2 bersabar dalam menempuh alam rumahtangga kerana banyak lagi cabaran, dugaan yang perlu dihadapi bersama

4. bertolak ansur sesama pasangan ... yg penting tiada yang menang dan tiada yang kalah.. persefahaman tu yang paling penting... kerana daripersefahaman tu la akan wujudnye keserasian :)

5. Kalau ada masalah dalam rumahtangga... jangan libatkan orang ke-3, selesaikan dulu berdua.. bawak berbincang... insyaAllah masalah xkan berpanjangan...

6. sentiasa berdoa dalam solat .. mohon kebaikan utk kedua2 pasangan dan rumahtangga




7. wujudkan rumahtangga sakinah... keluarga bahagia... insyaALLAH kasih terbina kan kekal hingga ke syurga...




ini ada pantun khas utk korang :




MERPATI SEJOLI NANA & ZIHNI

PENGANTIN BARU RAJA SEHARI

DOA & RESTU KAMI IRINGI

MOGA SEPAKAT SUAMI ISTERI










HANIFF & ZAFITRAH SAMA TERPIKAT

SURI DI HATI DIJADIKAN TEMAN

KAMI BERDOA SEMOGA BERKAT

MENEMPUH HIDUP DI DALAM AMAN









SELAMAT PENGANTIN BARU..


MAAF ZAHIR & BATIN... erkkk! hehehehe :)




SELAMAT PENGANTIN LAMAAAA :)
5 tahun sudaaa :D









SELAMAT PENGANTIN LAGI LAMAAAAA :) hehehe...
29 tahun sudaaa ... :D










luv,

mamaeja a.k.a kak long yg mantain comel!

Friday, September 23, 2011

Merah Makngah!!! :)

Salam semua.... :)

Hehehehehe :D

Macamana dengan pembaharuan page mamaeja.blogspot yg baru ni?... ada apa2 komen x? :)

(actually the reason mama tukar design yg baru ni is because hari tu dah terdelete coding lama dier, so terpaksala jadi programmer kejap nak dok membetulkan balik page mamaeja yg dah ter'lintang pukang' masa tu) maaf ye kalau page baru ni ahak meraaah menyala di mata kalian..

apa2 pun..

I LIKE IT!!!!
especially the with the paisley design .. my all time peberet! :)

how about u all? comment sket plisssss :)

luv,
mamaeja

Monday, September 12, 2011

Open House @ Ejariff :)

Salam Ukhwah Fillah :)


saje nak berkongsi2 gambar @ open house kami semalam... Alhamdulillah ramai yang datang memeriahkan dan memuji2 masakan ku yang sedap itu!! Hihihi :) (masuk bakul angkat sendiri la pule)

Apa2 pun… THANK YOU SO MUCH for those who came semalam sebab x menang tangan dibuatnye… gembira hati tak terkata (walaupun penat nak mengemas after that)

So, here are some photos yg sempat diambil oleh tuan rumah sebelum semua makanan SOLD OUT dan sebelum tetamu balik :D



depan umah :) (Shanteekkk tak?!)


us


my Nurin Assyura Raudhah


The Menu :


Bubur Nasi mixed vege berlauk

Sambal Sardin

Kentang Ikan Bilis Cilipadi Kampung

Nasi Impit

Kari Ayam & Kentang

Mee & Bihun Sup

Rojak with Kuah Kacang & Special Homemade Sauce

Strawberry Nata De Coco

Air Limau Nipis Ais


(Semua buat sendiri kecuali kuah kacang n nata de coco.. terror kan!)









InsyaAllah tahun depan doa2kanlah ada lagi ye… (mmmm menu apa pulak nak masak nanti!)

Luv,
Mamaeja

Thursday, September 8, 2011

Aku Terima Nikahnya......




"Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM..”

Bunyi macam senang ? nah ni erti sebenar dia :

“Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat melibas aku hingga pecah badan aku”










~~ takut membaca dan mendengarnya?..
Tapi ini lah hakikat sebenar dalam membina masjid, membina rumahtangga yg akan diredhai Allah duniawi dan ukhrawi…

Sama2 kita renungkan dan selamat beramal <3

Luv,
mamaeja

Thursday, April 28, 2011

Tips Penjagaan Kereta :)



Kereta nye belum ada lagi...tp dah berangan dah..ehehhe :)

(saje nak bg tips berguna ni utk sesiapa yg ada kereta di luar sana)


1.Sebelum menaiki kendereaan periksa tayar, pastikan angin tayar mencukupi.
2.Sebelum hidupkan enjin, pastikan tiada sebarang lampu, aircond atau radio dibuka.
3.Sebelum memulakan perjalanan, hidupkan enjin dan biar enjin naik pada kadar RPM yang normal.
4.Seminggu sekali, periksa semua lampu brek termasuk lampu brek ketiga. Pastikan ia berfungsi.
5.Buka bonet enjin, buka penutup bateri dan periksa air bateri. Pastikan ianya berada pada paras antara minimum dan maksimum.
6.Buka penutup minyak brek(botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet enjin), pastikan minyaknya cukup.
7.Sebulan sekali, periksa tekanan tayar.
8.Setiap 3 bulan, periksa alignment tayar .
9.Setiap 5000km tukar minyak enjin, tukar penapis minyak setiap 2 kali tukar minyak enjin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak enjin.
10.Last sekali, setiap minggu atau 2 atau 3 minggu, bersihkan dalaman kereta seperti vacuum dan lap habuk.


luv,

mamaeja

Tuesday, April 26, 2011

The Dazzling Red.. Love it!






Salam Ukhwah Fillah :)




I'm very-very excited masa tulis article ni.. tak tau ngape...tapi memang sangat2 suke dengan MYvi Limited Edition keluaran perodua nih...


dah lama usha dah...ingatkan kaler ni org custom made...tp asyik nampak je...xkan semua org custom made kaler yg sama kot... disebabkan rasa x tahan dan membuak2 dlm dada ni..

mama pun gatallah tangan bukak website PERODUA tu... hehehe :) (information di hujung jari la katakan)...

WOWW!!


That's my first impression bila tgk apa yg ditambah kat Limited Edition ni especially the interior design...huhuhu




jom tgk.... :)




The Pamplet



Dashboard bbunga-bunga... x tahaaannn :)



custom seat... ada tulis Limited Edition (look sporty gitu!)



ada airbag (sangat penting)



vanity mirror (kecantikan selamanya..hehe) , alas kaki )Limited Edition), car organizer n chrome handle



MyVi Limited Edition :)



saya punye..hhiihhi :)




punnn saye punye :)








CIRI2 RINGKAS:
- Dual SRS Airbags
- CD player dgn usb,bluetooth & MP3
- Side door moulding
- Interior rekaan baru
- Corak bunga di door armrest & centre cluster
- Exclusive carpet mats
- UV protection
- DVVT,EFI,DOHC enjn
- 3 pilihan warna: PUTIH, HITAM dan PINK

RM48,600 Auto


Macam ni..nak angkat satulah! heheheh :)

luv,
mamaeja

Thursday, April 21, 2011

JarumJahitCollection now on FB! :)

Salam Sejahtera.. Salam Ukhwah Fillah buat semua :)



Maaf sangat sangat sangat sebab mama dah lama x update blog ni... amatla sibuknye huhuhu :(



anyway..mama ada a very GOOD news utk semua..


JarumJahitCollection is back!! we are now on Facebook!!! yeay!!







Jom klik di sini dan please support mama... :)



Ada apa di sini??



Baju2 exclusive design by JJC


Postage Percuma


update2 terkini


& banyak lagii!!!






Cepat..Cepat... Sebelum Terlambat :D



note : please 'LIKE' my page @ Facebook tu ye :D







regards,

JJC Admin a.k.a mamaeja

Monday, February 28, 2011

27.02.2011

mmmm tarikh keramat sebab 28 tahun yg lalu lahirlah insan bernama MUHAMMAD ARIFF BIN KHALID...
HAPPY 28th BIRTHDAY dearie abang...
doa dari sayang moga..
1. Allah panjangkan usia abang utk kita terus bersama kecapi kebahagiaan berumahtangga..
2. di murahkan rezeki untuk kita anak beranak
3. dipermudahkan segala urusan dan perancangan yg sedang kita usahakan sekarang ini..
hanya DIA yang maha mengetahui.... (n_n)
sangat2 seronok semalam (kebetulan birthday nye weekend).. hehehe
outing bertiga... mama + syura + besday boy a.k.a ayah... we had lots n lots of fun together..
dimulakan dengan bersarapan pagi di kedai salam sentosa kegemaran kami... assyura makan 1/2 boiled egg sampai 2 bijik... (patutlah bambam) hehehe...
pastu g jalan2 @ pavilion... mama belanja ayah lunch @ manhattan fish market... makan set couple... best nyeeee :D syura pun makan lagi... kemain suke dier dgn udang bakar cheese tu :)
then jalan2 pergi toy 'R us @ pavilion n KLCC saje nak beli hadiah utk syura sebab besday syura luse... 1 mac :)
mama kasi adiah beg galas barney + princess party set n ayah bagi hadiah multivitamin appeton 3 kotak :D
hadiah ayah?... merengek2 nak hadiah gak... so, belikan ayah nt galaxie... menan yg mana kita bela semut?... wierd kan?... tapi itulah yg besday boy nak!
kita bukak kotak tu... semut akan dtg n buat rumah dlm gel tu... bekas tu lutsinar so kita akan nampak la semut bekerja utk buat rumah dier.... senang citer... dapat tengok kehidupan semut la :D
p/s ; anyway... mama memang the HAPPIEST person semalam... semalam assyura is such a very very good girl (siap mintak nak duduk dlm stroller, biasa buadak2 anti stroller..hehehe) n abang too... such a very very good boy! hahahaha
MAY OUR LOVE LASTS FOREVER.... LOVE U BOTH! mmmuahsssss

Friday, January 21, 2011

Pandainyerrr..... :)

one of gelagat assyura yg mama suke :)
mama : assyura nak pegi mana?
assyura : pigi jalan..
mama : assyura nak jalan mane?
assyura : nak pigi kedai...
mama : assyura nak beli apa?
assyura : nak bili bikut...
mama : assyura nak beli biskut berape?
assyura : tujoh ... sambil sengih2 :)
mama : terkedu! hehehe..
assyura... u are such a clever girl dear... really proud to be ur mama (n_n)
p/s : assyura dah tau kira dari 1 sampai 10... walaupun belum masuk 2 tahun lagi... best kan!

Cari.. Cari... Cari......

Loading...