BERAS TAHAN LAMA
mmm... slalu nye beras yg dlm simpanan kita tu mudah dihinggapi kutu kan (jgn ingat kepala je ada kutu)... so, cara nak ilang kan kutu2 yg degil tuh (jgn guna syampoo plak ye :p ) ambil 15 helai daun purut dan masukkan ke dlm bekas simpanan beras tu. InsyaAllah... bertempiaran lari lah semua kutu2 tu dan kaum kerabatnye... :)
note :: salu letak bawang putih je, pun ok gak :D
2. JEMPUT2 LEBIH RANGUP
haa... skang ni kan kadang2 petang2 tu ujan... memang sedap pekena cekodok a.k.a jemput2 ngan kopi O panas... :) tp kalau jemput2 tu dah x sedap, ilang la mood tu kan... so satu cara untuk merangupkan jemput2 supaya ianya kekal lembut apabila sejuk , petuanye adalah dengan membancuh adunan tepung td guna air masak yg ada dlm peti ais umah anda... (senang citer, air sejuk laa..) . So, xyah le guna serbuk penaik lagi dah... enak dimakan begitu saja... hihih :p
3. KURANGKAN AIR SOTONG
Bese nye, kalau kita masak sotong... air yg ada pada sotong tu akan buatkan kuah kita jd banyak n cair. ini ada petuanye... memula, cucila sotong tu cam biasa n bilas dgn air bersih. Masukkan dlm satu bekas n masukkan skali garam kat dlm bekas tuh. gaul garam ngan sotong tu n biarkan seketika. lastly, bilas n basuh dgn air bersih semula n toskan sotong tuh... pastu, boleh la di masak... :)
note : mmmm... Make sure basuh bebersih pastu... kang termasin la pulak lauk sotong utk hari nih! :p
Selamat Mencuba!!! (n_n)
luv,
oOo..letak daun limau purut ek..
ReplyDeleteberas akak memang selalu berkutu..almaklum ler..'rajin' masak..heheh
biasanya akak letak cili kering.
next time leh try daun limau purut lak.
tula.. tutup cammane pun dtg gak kutu2 degil tuh... tah dr mana masuk nye :) ooo..lada kering pun boleh gak ek :p
ReplyDeleteyeah..kita pun suka petua beras tuh..
ReplyDeletethanks for sharing the tips!
:D
welkem... nanti ku update lg petua petui yg len ye :)
ReplyDeletekan..mana datangnya kutu2 tuh..biasanya kutu ada kat beras yg dah lama kan? kompius..
ReplyDeletedier jalan kaki reramai kot... hahahah :)
ReplyDelete